Ziekte en arbeidsongeschiktheid

Als je ziek bent is dat op zijn minst vervelend, maar langdurig ziek zijn heeft ook invloed op je pensioen. Lees hier alles over de gevolgen van ziekte en (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.

De eerste 2 jaar

In de eerste 2 jaar dat je ziek bent, blijf je pensioen opbouwen. Ook als je loon na een halfjaar daalt (bijv. naar 80%), blijft je pensioenopbouw gelijk (100%). Een lager loon door ziekte maakt dus niet uit voor je pensioenopbouw.

Na de eerste 2 jaar

Als je na 2 jaar nog steeds ziek bent, ben je (deels) arbeidsongeschikt. Je bouwt nog wel pensioen bij ons op, maar niet zoals eerst. Je bouwt voor het arbeidsongeschikte deel pensioen op over 75% van je loon dat je zou hebben gekregen als je niet arbeidsongeschikt was. Wijzigt daarna je arbeidsongeschiktheidspercentage? Dan beweegt de pensioenopbouw over het arbeidsongeschikte deel mee. Maar je bouwt nooit over een groter arbeidsongeschiktheidsdeel pensioen op dan op het moment dat je uit dienst ging.

Voorbeeld: Je ging uit dienst met een arbeidsongeschiktheidspercentage van 50%. Daarna stijgt dat percentage naar 70%. Je blijft dan pensioen opbouwen alsof je 50% arbeidsongeschikt bent.

Als je arbeidsongeschikt wordt

Als je arbeidsongeschikt wordt, geeft je werkgever dat aan ons door. Daar hoef je dus zelf niets voor te doen. Wel belangrijk om te weten: bij ABN AMRO Pensioenfonds ben je niet aanvullend verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Je krijgt dus geen arbeidsongeschiktheidspensioen van ons.

Als je tijdens je arbeidsongeschiktheid uit dienst gaat

In dit geval hangt je pensioenopbouw af van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent:

  • Minder dan 35% arbeidsongeschikt

Dan krijg je geen WIA-uitkering. De pensioenopbouw stopt.
 

  • Meer dan 35% arbeidsongeschikt

Je krijgt een WIA-uitkering van het UWV. Je blijft pensioen opbouwen voor de uren dat je arbeidsongeschikt bent.

Als je arbeidsongeschiktheid verandert

Jouw pensioenopbouw beweegt mee met je arbeidsongeschiktheidspercentage. Maar je bouwt nooit over een groter arbeidsongeschiktheidsdeel pensioen op dan op het moment dat je uit dienst ging. Bekijk hierboven het voorbeeld.

Als je (gedeeltelijk) herstelt neemt jouw arbeidsongeschiktheid af. Dan bouw je dus minder pensioen op. Je kunt meer pensioen opbouwen door weer meer te gaan werken bij een werkgever met een pensioenregeling.

Meer weten over ziekte of arbeidsongeschiktheid?

Als je meer wilt weten over een WIA-, WAO- of WAZ-uitkering, loondoorbetaling of de ziektewet, kun je terecht bij het UWV.


Veelgestelde vragen

Hoe berekenen we de pensioenopbouw in het geval van arbeidsongeschiktheid?

Wat gebeurt er als ik arbeidsongeschikt word na mijn vertrek?

Welke wijzigingen moet ik doorgeven?

Wat gebeurt er als mijn arbeidsongeschiktheid afneemt?

Wat gebeurt er als mijn arbeidsongeschiktheid toeneemt?

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title