Uit elkaar

Als jij en je partner uit elkaar gaan zijn er een aantal dingen die je moet regelen voor je pensioen. Wordt het pensioen verdeeld? En welke onderdelen dan? Hoeveel krijgt je ex-partner? Welke afspraken kun je daarover maken?

Wat er verdeeld wordt na het uit elkaar gaan, hangt af van jullie samenlevingsvorm en de door jullie gemaakte afspraken. Een huwelijk en een geregistreerd partnerschap is voor de wet hetzelfde. Dus waar je huwelijk leest, geldt hetzelfde voor een geregistreerd partnerschap.

Kies hieronder welke samenlevingsvorm je had en lees wat je kan doen.

Huwelijk/geregistreerd partnerschap

Je bouwt in onze pensioenregeling ouderdoms- en partnerpensioen op. Na een scheiding heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk. Dat noemen we verevening. Je ex-partner heeft ook recht op het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd tot aan de scheiding. Dat noemen we bijzonder partnerpensioen. Het wezenpensioen verandert niet door scheiding. Dit geldt voor alle pensioenfondsen in Nederland, dus als je ex-partner ook ouderdoms- en partnerpensioen heeft opgebouwd, heb jij ook recht op de helft van haar/zijn pensioen en op bijzonder partnerpensioen.

Let op: Je kunt afwijkende afspraken maken met je ex-partner. Je kunt kiezen voor een andere verdeling dan ieder de helft van het ouderdomspensioen, conversie of geen verdeling. Je kunt er ook samen voor kiezen dat je ex-partner geen bijzonder  partnerpensioen krijgt na je overlijden.

Wat moet je doen?

 • Ga na wat en waar jij en je ex-partner aan pensioen hebben opgebouwd.

Op mijnpensioenoverzicht vind je al je opgebouwde pensioenen bij elkaar.

 • Hebben jullie al afspraken gemaakt over de verdeling van pensioen?

Als je al afspraken hebt gemaakt in jullie huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden (bij geregistreerd partnerschap), hoef je dat niet opnieuw te doen. Sla de volgende stap over.

 • Maak afspraken over de verdeling.

Je ex-partner heeft recht op 50% van het tijdens jullie huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Andersom heb jij dit recht ook op het pensioen van je ex-partner, als die ook ouderdomspensioen heeft opgebouwd.

Het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd gaat standaard naar je ex-partner. Ook het deel dat is opgebouwd voor jullie huwelijk. Dat noemen we bijzonder partnerpensioen.

Je kunt ook andere afspraken maken voor beide soorten pensioen. Lees meer hierover bij ‘Wat kun je doen?’.

 • Informeer ons over jullie afspraken.

Stuur ons het Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding. Kies je voor een 50/50-verdeling? Dan hoeft maar een van jullie het formulier in te vullen en te ondertekenen. Kiezen jullie voor een andere verdeling? Dan moeten jullie beiden het formulier ondertekenen. Vergeet niet jullie eventueel nieuwe adressen te vermelden op het formulier. Stuur het formulier naar ons op.

Informeer ons binnen 2 jaar na de scheiding. Na 2 jaar moet je € 241 betalen. Na 5 jaar kijken we of we het verzoek nog wel kunnen behandelen. Jullie moeten dan beiden, ongeacht de afspraken, het formulier ondertekenen.

 • Neem een besluit over het partnerpensioen.

Wij passen jullie pensioenen aan (of niet) en informeren jullie daarover. Daarnaast krijgt je ex-partner een afstandsverklaring bijzonder partnerpensioen. Als dit onderdeel is van jullie afspraken, kan je ex-partner afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. Jullie moeten beiden het formulier ondertekenen en een kopie van een legitimatiebewijs meesturen.

Wat kun je doen?

 • Een andere verdeling van het ouderdomspensioen kiezen.

Bijvoorbeeld omdat je ex-partner meer of minder heeft opgebouwd dan jij. Zo kunnen jullie het verschil verrekenen. Gebruik hiervoor het Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding.

 • Kiezen voor conversie.

Bij conversie komt het deel voor je ex-partner helemaal los te staan van jouw pensioen. Je ex-partner krijgt een nieuw ouderdomspensioen dat is samengesteld uit het bijzonder partnerpensioen en het verdeelde ouderdomspensioen. Hij/zij bepaalt ook zelf wanneer hij/zij met pensioen gaat. Gebruik hiervoor het Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding.

 • Kiezen om niet te verdelen.

Er verandert niets aan jullie pensioen. Stuur ons een kopie van het echtscheidingsconvenant waarin die keuze staat.

Nadenken over hoe je je pensioen regelt na uit elkaar gaan is belangrijk. Lees ons blog En je nieuwe partner dan (waargebeurd!).

Samenwonen

Woonden jullie samen zonder een samenlevingsovereenkomst? Dan kun je je partner niet aanmelden bij ons fonds en heeft hij/zij geen recht op verdeling van pensioen. Hebben jullie wel een samenlevingsovereenkomst getekend bij de notaris en eindigt dat? Informeer ons dan zo snel mogelijk. Je ex-partner heeft recht op het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd totdat je ons hebt gemeld dat jullie uit elkaar zijn. Het opgebouwde ouderdomspensioen wordt niet verdeeld, tenzij jullie dat hebben vastgelegd in jullie samenlevingovereenkomst.

Wat moet je doen?

 • Ga na wat en waar jij en je ex-partner aan pensioen hebben opgebouwd.

Op mijnpensioenoverzicht vind je al je opgebouwde pensioenen bij elkaar.

 • Hebben jullie al afspraken gemaakt over de verdeling van pensioen?

Als je al afspraken hebt gemaakt in jullie samenlevingsovereenkomst, informeer ons dan daarover. Als je geen afspraken hebt gemaakt in het contract, wordt het ouderdomspensioen niet verdeeld. Het partnerpensioen wordt wel verdeeld. Ook het deel dat is opgebouwd voor jullie samenwonen. Dat noemen we bijzonder partnerpensioen.

Informeer ons binnen 2 jaar over de afspraken. Daarna moet je € 241 betalen. Na 5 jaar kijken we of we het verzoek nog kunnen behandelen.

 • Meld je partner bij ons af.

Dit doe je in Mijn Pensioen. Wacht hier niet mee! De opbouw van je partnerpensioen loopt door voor je ex-partner zolang je hem/haar niet afmeldt.

 • Neem een besluit over het partnerpensioen.

Wij bevestigen de afmelding van je ex-partner aan jullie beiden. Daarnaast krijgt je ex-partner een afstandsverklaring bijzonder partnerpensioen. Als dit onderdeel is van jullie afspraken, kan je ex-partner afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. Jullie moeten beiden het formulier ondertekenen en een kopie van een legitimatiebewijs meesturen.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn samenlevingsovereenkomst eindigt?

Heeft scheiden gevolgen voor het wezenpensioen van mijn kinderen?

Wat moet ik doen als ik ga scheiden?

Hoe krijgt mijn ex-partner een zelfstandig recht op ouderdomspensioen?

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik ga scheiden?

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

 • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
 • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
 • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title