Trouwen & samenwonen

Prijsvraag: Maak nu kans op een romantisch thuisdiner
Wil jij jouw geliefde verrassen met een goed verzorgd romantisch thuisdiner voor twee?
Stuur dan voor 25 februari het antwoord op de prijsvraag naar communicatie@abnamropensioenfonds.nl
Vermeld in de onderwerpregel ‘Valentijn’.
Wanneer begin je met partnerpensioen opbouwen?
a) Op het moment dat je in dienst komt
b) Op het moment dat je gaat samenwonen of trouwen
c) Op het moment dat je je partner aanmeldt
De prijswinnaar krijgt begin maart persoonlijk bericht van ons.
Wat kan je doen als je gaat samenwonen?
Als je gaat samenwonen en je hebt een samenlevingsovereenkomst via de notaris, dan kan je je partner aanmelden bij ons fonds. Je partner krijgt dan partnerpensioen van ons na je overlijden. Ga naar Mijn Pensioen en meld je partner via ‘Nu regelen’ bij ons aan. Je moet een kopie van je notariële samenlevingsovereenkomst uploaden.
Als je na je pensioendatum gaat samenwonen, krijgt je partner geen partnerpensioen van ons. Je AOW-pensioen verandert wel.
En als je niet meer samenwoont?
Geef dat ook aan ons door via Mijn Pensioen. Wij kunnen die informatie alleen van jou krijgen, dus doe dit op tijd. Zo lang je het niet doorgeeft aan ons, loopt het recht op partnerpensioen door. Dat betekent dat een eventuele nieuwe partner minder krijgt.
Lees ook ons blog over samenwonen.
Wat moet je doen als je gaat trouwen of geregistreerd partners wordt?
Als je in Nederland trouwt of geregistreerd partners wordt, krijgen wij daarvan automatisch bericht. Je hoeft dus niets aan ons door te geven. Je partner krijgt partnerpensioen na je overlijden.
Als je na je pensioendatum gaat trouwen of geregistreerd partners wordt, krijgt je partner geen partnerpensioen van ons. Maar je AOW-pensioen verandert wel.
In het buitenland
Waar ‘trouwen’ staat wordt ook ‘geregistreerd partnerschap’ bedoeld.
Trouwen in het buitenland/wonen in Nederland/een van beiden Nederlands
Als je in het buitenland trouwt terwijl jij en je partner in Nederland wonen, dan krijgen wij geen automatisch bericht. Je moet je huwelijk dan laten registreren bij de Nederlandse gemeente waar je woont. Behalve dat jullie beiden in Nederland moeten wonen, moet ook een van jullie de Nederlandse nationaliteit hebben.
Trouwen en wonen in het buitenland/een van beiden Nederlands
Als jullie beiden in het buitenland wonen en trouwen, dan kan jullie huwelijk ook worden geregistreerd in Nederland. Daarvoor moet er eerst een Nederlandse akte worden opgemaakt. Dit heet legaliseren. Je hebt daarvoor een legale huwelijksakte of legale akte van geregistreerd partnerschap nodig. Om te legaliseren moet een van jullie de Nederlandse nationaliteit hebben. Neem hiervoor contact op met de gemeente Den Haag. Dit zijn de gegevens:
Gemeente Den Haag
Afdeling Landelijke Taken
Postbus 12620, 2500 DL Den Haag
Tel: 070-3532813 of 070-3533000
E-mail: landelijketaken.dps@denhaag.nl
Trouwen en wonen in het buitenland/geen van beiden Nederlands/binnen de EU
Als jullie beiden een buitenlandse nationaliteit hebben en jullie wonen en trouwen in het buitenland en binnen de EU, dan kan de huwelijksakte niet worden gelegaliseerd en geregistreerd in Nederland. Dan moet je een aantal bewijsstukken aan ons opsturen:
Een kopie van de huwelijksakte of akte van geregistreerd partnerschap in het Nederlands, Engels, Duits of Frans.
Van jullie beiden een uittreksel uit de burgerlijke stand van het woonland en een kopie van een geldig legitimatiebewijs.
Trouwen en wonen in het buitenland/geen van beiden Nederlands/buiten de EU
Als jullie beiden een buitenlandse nationaliteit hebben en jullie wonen en trouwen in het buitenland en buiten de EU, dan kan de huwelijksakte niet worden gelegaliseerd en geregistreerd in Nederland. Je moet dan dezelfde bewijsstukken sturen als hierboven staat vermeld binnen de EU en extra:
een kopie van de in het buitenland (door notaris of ambassade) gelegaliseerde documenten in het Nederlands, Engels, Duits of Frans.
Veelgestelde vragen
Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits
Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:
- blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
- schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
- krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken