Bijna met pensioen

Je gaat bijna met pensioen, ben je er klaar voor? Best een bijzonder en belangrijk moment. Lees hoe je inzicht krijgt in je pensioen, wanneer je met pensioen kunt en welke keuzes je hebt.

Inzicht in je pensioen

Je pensioeninkomen is een verzameling van verschillende geldbronnen. Zo heb je pensioen bij ons opgebouwd, maar misschien ook nog wel bij een andere werkgever, extra gespaard of een lijfrentepolis afgesloten. Zo bekijk je per inkomensbron waar je aan toe bent:

 1. AOW-pensioen van jezelf en/of van je eventuele partner

  Bereken je AOW-leeftijd en bekijk hoe je AOW-pensioen is geregeld bij de Sociale Verzekeringsbank. Pensioen van ons fonds bekijk en regel je met de pensioenplanner in Mijn Pensioen. Handig: hierin zie je ook je AOW-pensioen en kun je het pensioen dat je ergens anders hebt opgebouwd invullen voor een totaalbeeld.

 2. Pensioen van een ander(e) pensioenfonds/verzekeraar

  Bereken je AOW-leeftijd en bekijk hoe je AOW-pensioen is geregeld bij de Sociale Verzekeringsbank. Pensioen van ons fonds bekijk en regel je met de pensioenplanner in Mijn Pensioen. Handig: hierin zie je ook je AOW-pensioen en kun je het pensioen dat je ergens anders hebt opgebouwd invullen voor een totaalbeeld.

 3. Inkomen uit vermogen, spaargeld, lijfrente of banksparen

  Dit inkomen heb je zelf geregeld. Maak een inschatting wanneer welk deel vrijkomt. Dit doe je door informatie op te vragen bij de organisaties waar je een lijfrente hebt afgesloten of waar je aan banksparen doet.

  1. Inkomen uit werk na pensionering
   Dit inkomen heb je zelf geregeld. Maak een inschatting wanneer welk deel vrijkomt. Dit doe je door informatie op te vragen bij de organisaties waar je een lijfrente hebt afgesloten of waar je aan banksparen doet.

   Wanneer kun je met pensioen?

   Nu je inzicht hebt in je pensioeninkomen, kun je bepalen wanneer je met pensioen gaat. De standaard pensioenrichtleeftijd is 68 jaar. Tot die leeftijd kun je uiterlijk pensioen opbouwen. Als je niets doet, eindigt je arbeidscontract op je AOW-leeftijd en krijg je een halfjaar van tevoren bericht van ons. Ga je eerder of later met pensioen? Houd er dan rekening mee dat jouw pensioen lager of hoger uitvalt. In onze pensioenregeling kun je vanaf je 57e tot 5 jaar na je AOW-leeftijd met pensioen.

   Eerder met pensioen

   Als je eerder met pensioen wilt, moet je dit vastleggen in Mijn Pensioen. Dit kan vanaf 6 maanden voor je gewenste pensioendatum. Maar let op: als je eerder dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen gaat, dan eist de wet dat je niet ergens anders gaat werken of plannen hebt om dat te doen. Neem contact op met de Belastingdienst als je hier vragen over hebt.

   Voorbeeld: Je AOW-datum is 1 augustus 2022. Een half jaar daarvoor, in februari 2022 krijg je bericht van ons. Maar je wilt op 1 januari 2022 al met pensioen. Dan leg je dit vast in Mijn Pensioen vanaf 1 juli 2021 tot 1 december 2021.

   Later met pensioen

   Als je later met pensioen wilt, leg je de gewenste pensioendatum vast in Mijn Pensioen. Dit kan vanaf 6 maanden voor je AOW-datum. Je hebt geen toestemming nodig van je werkgever om later met pensioen te gaan, wél om langer door te werken.

   Je krijgt een half jaar voor je nieuwe pensioendatum opnieuw een bericht van ons.

   Welke pensioenkeuzes heb je?

   Alleen jij weet of je straks genoeg pensioeninkomen krijgt. Misschien heb je eerst extra pensioen nodig omdat je hypotheek nog niet is afgelost. Of juist minder in de eerste jaren omdat je partner nog werkt. Bedenk ook dat je na je AOW-datum minder belasting betaalt dan ervoor. Deze keuzes heb je:

   • Eerder of later met pensioen gaan

   Als je eerder met pensioen gaat, krijg je nog geen AOW-pensioen. Daarom kun je kiezen voor een tijdelijk ouderdomspensioen om het inkomensverschil op te vangen. In de pensioenplanner kun je een bedrag kiezen van max. €21.864,24. Tip: probeer verschillende bedragen en bekijk wat dit voor je pensioen betekent.

   • Met deeltijdpensioen gaan

   Deeltijdpensioen betekent dat je een paar dagen per week werkt en de overige dagen met pensioen bent. Voor die dagen krijg je dus al pensioen. Voor het gedeelte dat je werkt en salaris krijgt, blijf je pensioen opbouwen. Je kunt hiermee starten vanaf je 57e. Neem hiervoor contact met ons op.

   • Partnerpensioen omzetten in extra ouderdomspensioen

   In onze pensioenregeling bouw je ook partnerpensioen op als je geen partner hebt. Op je pensioendatum wordt dit partnerpensioen automatisch omgezet in extra ouderdomspensioen. Heb je wel een partner en heeft deze zelf al een goed pensioen? Dan kun je ervoor kiezen om (een deel van) je partnerpensioen om te zetten in extra ouderdomspensioen. Je partner moet hier wel toestemming voor geven. Dat doet je partner via een formulier in Mijn Pensioen.

   • Ouderdomspensioen omzetten in extra partnerpensioen

   Het kan ook andersom: een deel van je ouderdomspensioen omzetten in extra partnerpensioen. Je nieuwe partnerpensioen mag niet meer dan 70% van je ouderdomspensioen zijn.

   • Pensioen op twee levens

   Hierbij maakt het voor de hoogte van het ouderdomspensioen niet uit wie van jullie beiden het eerst overlijdt. Als de een overlijdt, krijgt de ander 75% van het pensioen dat je kreeg zolang jullie beiden leefden. Als je kiest voor pensioen op 2 levens, kun je niet meer kiezen voor omzetten van pensioen of tijdelijke verhoging/verlaging van je pensioen.

   • Je pensioen tijdelijk verhogen of verlagen

   Wil je in je eerste gepensioneerde jaren meer pensioen krijgen? Dat kan! Na die eerste jaren krijg je dan wel een lager pensioen. Zo blijft de totale waarde van je pensioen hetzelfde. Andersom kan ook: de eerste jaren een lager en daarna een hoger ouderdomspensioen.

   Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie instellingen.
   Lees ook ons insprirerende blog over wat je moet weten als je bijna met pensioen gaat.

   Je pensioenkeuzes vastleggen

   Je hebt inzicht in je totale pensioen, je hebt een pensioendatum gekozen en je weet welke keuzes je nog meer kunt maken.

   Nu hoef je alleen nog maar:

   1. Je pensioenkeuzes vast te leggen,

   2. Je IBAN in te vullen,

   3. En kiezen of je wel of geen loonheffingskorting laat toepassen op je pensioen.

   Dat doe je in Mijn Pensioen, maximaal een half jaar voor je gewenste pensioendatum en minimaal een maand voor je gewenste pensioendatum. Nadat je je keuzes hebt vastgelegd, krijg je een bevestiging van ons. In je persoonlijke mailbox in Mijn Pensioen of per post, afhankelijk van hoe je graag onze post krijgt.

   Ga je niet eerder of later? Dan krijg je een half jaar voor je AOW-datum van ons een bericht.

   Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.

   Vaststellen definitieve hoogte van je pensioen

   We berekenen wat de invloed is van je keuzes op de hoogte van je pensioen. Een keuze betekent dat de hoogte van je pensioen verandert. Rekening houdend met je keuzes berekenen we je pensioen opnieuw. Voor die berekening gebruiken we een factor. Deze factor noemen we omrekenfactor. Ieder jaar stellen we de omrekenfactoren voor het komend kalenderjaar opnieuw vast en deze verschillen dus van jaar tot jaar. Hoe we dat doen staat in bijlage 1 van het pensioenreglement. Je vindt het onder Downloads.

   We rekenen met de omrekenfactoren van het jaar dat je pensioen ingaat. Dit kan betekenen dat de uiteindelijke berekening van je pensioen gunstiger of minder gunstig uitpakt dan op het moment dat je de berekening in de pensioenplanner maakte.

   Voorbeeld: Je berekent dit jaar je pensioen. Je wilt je pensioen op leeftijd 64 jaar laten ingaan. De omrekenfactor in 2020 is 0,803. Dat betekent dat je voor iedere 1.000 euro ouderdomspensioen per jaar vanaf je 64e jaar 803 euro ouderdomspensioen per jaar krijgt. In 2019 was de omrekenfactor 0,802. Dat betekent dat je vorig jaar bij diezelfde berekening vanaf je 64e 1 euro minder kreeg.

   En dan is het zover

   Voor de meesten een bijzonder moment. Gefeliciteerd, je krijgt je eerste pensioen aan het einde van de maand waarin je met pensioen gaat, rond de 25e. Meer weten? Bekijk dan onze pagina over Betaaldata.

   Meer lezen?

   Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

   Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

   • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
   • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
   • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
   Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

   Title