Bijna met pensioen

Je gaat bijna met pensioen, ben je er klaar voor? Best een bijzonder en belangrijk moment. Lees hoe je inzicht krijgt in je pensioen, wanneer je met pensioen kunt en welke keuzes je hebt.

Inzicht in je pensioen

Je pensioeninkomen is een verzameling van verschillende geldbronnen. Je hebt pensioen bij ons opgebouwd, maar misschien ook nog wel bij een andere werkgever, extra gespaard of een lijfrentepolis afgesloten. Zo bekijk je per inkomensbron waar je aan toe bent:

 1. AOW-pensioen van jezelf en/of van je eventuele partner

  Bereken je AOW-leeftijd en bekijk hoe je AOW-pensioen is geregeld bij de Sociale Verzekeringsbank.

 2. Pensioen van ons pensioenfonds

  Pensioen van ons fonds bekijk en regel je met de pensioenplanner in Mijn Pensioen. Handig: hierin zie je ook je AOW-pensioen.
 3. Pensioen van een ander(e) pensioenfonds/verzekeraar

  Check mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vind je een totaaloverzicht van al je pensioenen en je AOW-pensioen. Verdeeld pensioen na een scheiding vind je hier niet, maar wel in Mijn Pensioen.

 4. Inkomen uit vermogen, spaargeld, lijfrente of banksparen

  Dit inkomen heb je zelf geregeld. Maak een inschatting wanneer welk deel vrijkomt. Dit doe je door informatie op te vragen bij de organisaties waar je een lijfrente hebt afgesloten of waar je aan banksparen doet.

 5. Inkomen uit werk na pensionering
  Als je doorwerkt na je pensioendatum krijg je natuurlijk meer inkomen. Je bouwt alleen geen pensioen meer op na je 68e.

Wanneer kun je met pensioen?

Nu je inzicht hebt in je pensioeninkomen, kun je bepalen wanneer je met pensioen gaat. De standaard pensioenrichtleeftijd is 68 jaar. Tot die leeftijd kun je uiterlijk pensioen opbouwen. Als je niets doet, eindigt je arbeidscontract op je AOW-leeftijd en krijg je een halfjaar van tevoren bericht van ons. Ga je eerder of later met pensioen? Houd er dan rekening mee dat jouw pensioen lager of hoger uitvalt. In onze pensioenregeling kun je vanaf je 57e tot 5 jaar na je AOW-leeftijd met pensioen.

Eerder met pensioen

Als je eerder met pensioen wilt, moet je dit vastleggen in Mijn Pensioen. Dit kan vanaf 6 maanden voor je gewenste pensioendatum. Maar let op: als je eerder dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen gaat, dan eist de wet dat je niet ergens anders gaat werken of plannen hebt om dat te doen. Neem contact op met de Belastingdienst als je hier vragen over hebt.

Voorbeeld:

Je AOW-datum is 1 augustus 2022. Een half jaar daarvoor, in februari 2022 krijg je bericht van ons. Maar je wilt op 1 januari 2022 al met pensioen. Dan leg je dit vast in Mijn Pensioen vanaf 1 juli 2021 tot 1 december 2021.

Later met pensioen

Als je later met pensioen wilt, leg je dit ook vast in Mijn Pensioen. Dit kan vanaf 6 maanden voor je AOW-datum. Je krijgt een half jaar voor je nieuwe pensioendatum opnieuw een bericht van ons.

Welke pensioenkeuzes heb je?

Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie instellingen.

Alleen jij weet of je straks genoeg pensioeninkomen krijgt. Misschien heb je eerst extra pensioen nodig omdat je hypotheek nog niet is afgelost. Of juist minder in de eerste jaren omdat je partner nog werkt. Bedenk ook dat je na je AOW-datum minder belasting betaalt dan ervoor. Deze keuzes heb je:

 • Eerder of later met pensioen gaan

Als je eerder met pensioen gaat, krijg je nog geen AOW-pensioen. Daarom kun je kiezen voor een tijdelijk ouderdomspensioen om het inkomensverschil op te vangen. In de pensioenplanner kun je een bedrag kiezen van max. €21.282.

Tip: probeer verschillende bedragen en bekijk wat dit voor je pensioen betekent.

 • Met deeltijdpensioen gaan

Deeltijdpensioen betekent dat je een paar dagen per week werkt en de overige dagen met pensioen bent. Voor die dagen krijg je dus al pensioen. Voor het gedeelte dat je werkt en salaris krijgt, blijf je pensioen opbouwen. Je kunt hiermee starten vanaf je 57e. Neem hiervoor contact met ons op.

 • (Een deel van) je partnerpensioen omzetten in extra ouderdomspensioen

In onze pensioenregeling bouw je ook partnerpensioen op als je geen partner hebt. Op je pensioendatum wordt dit partnerpensioen automatisch omgezet in extra ouderdomspensioen. Heb je wel een partner en heeft deze zelf al een goed pensioen? Dan kun je ervoor kiezen om je partnerpensioen om te zetten in extra ouderdomspensioen. Je partner moet hier wel toestemming voor geven. Dat doet je partner via een formulier in Mijn Pensioen.

 • Een deel van je ouderdomspensioen omzetten in extra partnerpensioen

Het kan ook andersom: een deel van je ouderdomspensioen omzetten in extra partnerpensioen. Je nieuwe partnerpensioen mag niet meer dan 70% van je ouderdomspensioen zijn.

 • Pensioen op twee levens

Hierbij maakt het voor de hoogte van het ouderdomspensioen niet uit wie van jullie beiden het eerst overlijdt. Als de een overlijdt, krijgt de ander 75% van het pensioen dat je kreeg zolang jullie beiden leefden. Als je kiest voor pensioen op 2 levens, kun je niet meer kiezen voor omzetten van pensioen of tijdelijke verhoging/verlaging van je pensioen.

 • Je pensioen tijdelijk verhogen of verlagen

Wil je in je eerste gepensioneerde jaren meer pensioen krijgen? Dat kan! Na die eerste jaren krijg je dan wel een lager pensioen. Zo blijft de totale waarde van je pensioen hetzelfde. Andersom kan ook: de eerste jaren een lager en daarna een hoger ouderdomspensioen.

Je pensioenkeuzes vastleggen

Je hebt inzicht in je totale pensioen, je hebt een pensioendatum gekozen en je weet welke keuzes je nog meer kunt maken.

1. Nu hoef je alleen nog maar je pensioenkeuzes vast te leggen,

2. Je IBAN in te vullen,

3. En kiezen of je wel of geen loonheffingskorting laat toepassen op je pensioen.

Dat doe je in Mijn Pensioen, maximaal een half jaar voor je gewenste pensioendatum en minimaal een maand voor je gewenste pensioendatum. Nadat je je keuzes hebt vastgelegd, krijg je een bevestiging van ons. In je persoonlijke mailbox in Mijn Pensioen of per post, afhankelijk van hoe je graag onze post krijgt.

Ga je niet eerder of later? Dan krijg je een half jaar voor je AOW-datum van ons een bericht.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.

En dan is het zover

Voor de meesten een bijzonder moment. Gefeliciteerd, je krijgt je eerste pensioen aan het einde van de maand waarin je met pensioen gaat, rond de 25e. Meer weten? Bekijk dan onze pagina over Betaaldata.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

 • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
 • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
 • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title