Uit elkaar gaan is meestal een vervelende gebeurtenis waarbij veel zaken geregeld moeten worden. Ook rondom je pensioen. Mogelijk heb je recht op een deel van elkaars ouderdomspensioen en elkaars partnerpensioen. Ouderdomspensioen is je pensioen voor later. Partnerpensioen is een pensioen voor je partner als je komt te overlijden. Hoe het ouderdoms- en/of partnerpensioen verdeeld worden hangt af van jullie samenlevingsvorm en de gemaakte afspraken. Op deze pagina vind je alle informatie over uit elkaar gaan op een rijtje.

Stappenplan 
Als jij en je partner uit elkaar gaan, moeten er verschillende zaken geregeld worden. In dit stappenplan lees je welke stappen je moet doorlopen om de verdeling van je pensioen te regelen. 

Mogelijkheden voor afwijkende afspraken 
Hoe het ouderdoms- en/of partnerpensioen verdeeld worden hangt af van jullie samenlevingsvorm en de gemaakte afspraken. Er is een standaardverdeling die bij wet is geregeld. Je kunt hiervan afwijken. Bekijk hier de mogelijkheden om van de standaardverdeling af te wijken.

Checklist
Wil je graag controleren of je alles hebt geregeld rondom de verdeling van je pensioen? Bekijk de checklist om te zien of je niets vergeten bent.

Wil je uitgebreide informatie van de overheid over bijzonder partnerpensioen en verevend pensioen? Klik dan hier.