Welke keuzes heb ik?

 1. Eerder of later met pensioen gaan. Als je eerder gaat, kun je voor een tijdelijk ouderdomspensioen kiezen. Je krijgt namelijk nog geen AOW-pensioen. Om het inkomensverschil in de periode tot je AOW-datum op te vangen, kun je kiezen voor een tijdelijk ouderdomspensioen. Je kunt een bedrag kiezen in de pensioenplanner tot een maximum van 22.440,96 (2021). Tip: Probeer het eens uit en kies verschillende bedragen tot het maximum en bekijk wat dit voor je pensioen betekent.

 2. Met deeltijdpensioen gaan. Dit regel je niet in Mijn Pensioen. Neem hiervoor contact op met ons. Deeltijdpensioen betekent dat je een paar dagen per week werkt en de overige dagen met pensioen bent. Voor die dagen krijg je dus al pensioen. Voor het gedeelte dat je werkt en salaris krijgt, blijf je pensioen opbouwen. De opbouw stopt uiterlijk op je 68e. Deeltijdpensioen kan starten vanaf je 57e.
 3. Je partnerpensioen of een deel daarvan omzetten in extra ouderdomspensioen. Geen partner? In onze pensioenregeling bouw je ook partnerpensioen op als je geen partner hebt. Op pensioendatum wordt dit partnerpensioen automatisch omgezet in extra ouderdomspensioen. Wel een partner? Heeft je partner zelf al een goed pensioen? Dan kun je ervoor kiezen je partnerpensioen om te zetten in extra ouderdomspensioen. Je partner moet hiervoor toestemming geven. Je kunt ook kiezen voor pensioen op 2 levens. Hierbij maakt het voor de hoogte van het ouderdomspensioen niet uit wie van jullie beiden het eerst overlijdt. Nadat één van jullie beiden is overleden, krijgt de ander 75% van het pensioen dat je krijgt zolang jullie beiden leven. Als je kiest voor pensioen op 2 levens, kun je niet meer kiezen voor keuzes 4 en 5.
 4. Een deel van je ouderdomspensioen omzetten in extra partnerpensioen. Je kunt een deel van je ouderdomspensioen omzetten in extra partnerpensioen. Je nieuwe partnerpensioen mag niet meer dan 70% van je ouderdomspensioen zijn.

    1. Je pensioen tijdelijk verhogen of verlagen. Je kunt ervoor kiezen om de eerste jaren dat je met pensioen bent een hoger pensioen te krijgen. Na die eerste jaren krijg je een lager pensioen. De totale waarde van je pensioen blijft zo namelijk hetzelfde. Andersom kan ook: de eerste jaren een lager en daarna een hoger ouderdomspensioen.

    Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie instellingen.

    Tip: Ga naar de pensioenplanner en probeer alle keuzes en combinaties ervan uit. Liever luisteren en kijken dan al deze informatie lezen? Bekijk dan de video hierboven.

    Vaststellen definitieve hoogte van je pensioen

    We berekenen wat de invloed is van je keuzes op de hoogte van je pensioen. Een keuze betekent dat de hoogte van je pensioen verandert. Rekening houdend met je keuzes berekenen we je pensioen opnieuw. Voor die berekening gebruiken we een factor. Deze factor noemen we omrekenfactor. Ieder jaar stellen we de omrekenfactoren voor het komend kalenderjaar opnieuw vast en deze verschillen dus van jaar tot jaar. Hoe we dat doen staat in bijlage 1 van het pensioenreglement. Je vindt het onder Downloads.

    We rekenen met de omrekenfactoren van het jaar dat je pensioen ingaat. Dit kan betekenen dat de uiteindelijke berekening van je pensioen gunstiger of minder gunstig uitpakt dan op het moment dat je de berekening in de pensioenplanner maakte.

    Voorbeeld: Je berekende in 2020 je pensioen. Je wilt je pensioen op leeftijd 64 jaar laten ingaan. De omrekenfactor in 2020 is 0,803. Dat betekent dat je voor iedere 1.000 euro ouderdomspensioen per jaar vanaf je 64e jaar 803 euro ouderdomspensioen per jaar krijgt. In 2019 was de omrekenfactor 0,802. Dat betekent dat je het jaar ervoor bij diezelfde berekening vanaf je 64e 1 euro minder kreeg.
    Lees ook ons blog Pensioen gekozen, bedragen toch anders.

    Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

    Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

    • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
    • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
    • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
    Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

    Title