Waar moet ik de loonheffingskorting laten toepassen?

Loonheffingskorting is een korting op de loonbelasting. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Als je de loonheffingskorting laat toepassen over je pensioen bij ons fonds, dan betaal je minder loonheffing en krijg je meer pensioen netto betaald. Hier lees je welke keuzes je hebt, hoe je bepaalt of en waar je de loonheffingskorting het best kunt toepassen, wanneer je in actie moet komen en waar je rekening mee moet houden.

Welke keuzes heb je?
Je kiest zelf waar je de loonheffingskorting laat toepassen. Dat kan bij ons fonds, bij de Sociale Verzekeringsbank die het AOW-pensioen betaalt of bij een ander pensioenfonds of verzekeraar als je daar pensioen van krijgt. In sommige gevallen is het zelfs gunstiger om de loonheffingskorting helemaal niet te laten toepassen. Dit is afhankelijk van de hoogte van uw pensioen.

Hoe bepaal je of en waar je de loonheffingskorting het best kunt laten toepassen?
Welke keuze voor jou gunstig is hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Wil je weten wat voor jou gunstig is? Ga dan naar svb.nl/loonheffingskorting en beantwoord enkele vragen.

Wanneer moet je in actie komen?
Als je AOW-pensioen krijgt: De Sociale Verzekeringsbank past automatisch de loonheffingskorting toe. Als je dat niet wilt dan moet je de Sociale Verzekeringsbank én ons fonds hierover informeren.

Als je voor je AOW-leeftijd al pensioen van ons fonds krijgt: Bij het bereiken van de AOW-leeftijd vervalt de loonheffingskorting door ons fonds automatisch. Wil je dit niet? Informeer ons fonds daar dan over.

Als een deel van je totale pensioen verandert: Je moet ook in actie komen als je pensioen verandert doordat een van de onderdelen van je totale inkomen na pensioendatum verandert. Dit kan bijvoorbeeld als je de eerste vijf jaar een hoger pensioen van ons krijgt (en daarna lager). Die keuze heet hoog-laag en maak je op pensioendatum. Als je lagere pensioen bij ons ingaat, is het verstandig om opnieuw te bepalen bij wie je de loonheffingskorting moet laten toepassen.

Waar moet je rekening mee houden?
Je moet rekening houden met verrekening door de Belastingdienst bij de jaarlijkse belastingaangifte. Meer informatie over de loonheffingskorting lees je op de website van de Belastingdienst.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title