Verlagingsbeleid

ABN AMRO Pensioenfonds heeft als doel om de pensioenen zo goed mogelijk te verzorgen. Maar wat gebeurt er als de financiële situatie verslechtert? Dan moeten we misschien de pensioenen verlagen. Als de pensioenen worden verlaagd, geldt dat voor alle pensioenen. Dus de pensioenen die al worden betaald en de pensioenen van (oud) medewerkers die nog niet worden betaald.

Hoe besluiten we om de pensioenen te verlagen?

We verlagen de pensioenen als de beleidsdekkingsgraad lager is dan de dekkingsgraad die hoort bij het vereist eigen vermogen én het bestuur verwacht dat dit niet binnen 5 jaar verandert. De verlaging wordt gespreid over 5 of 10 jaar totdat de beleidsdekkingsgraad weer hoog genoeg is. Ieder jaar wordt opnieuw bekeken of eerder voorgenomen verlagingen nog nodig zijn. Dit wordt vastgelegd in een herstelplan. Dit herstelplan geldt voor 5 of 10 jaar.

Wanneer kan het bestuur hiervan afwijken?

Dit kan als de wet- en regelgeving verandert, door voorschriften van de Nederlandsche Bank of als dit in het belang is van (oud) medewerkers, gepensioneerden en aangesloten ondernemingen.

Compensatie voor een verlaging

Als de financiële situatie van ons fonds verbetert kan het bestuur besluiten om de verlaging van de pensioenen te compenseren. Hier zijn we echter niet toe verplicht. Lees hier meer over op de pagina van het indexatiebeleid.

Kans op verlaging pensioenen is klein

Geen zorgen, tot nu toe zijn de pensioenen bij ons fonds niet verlaagd. Ook is de kans klein dat dit in de nabije toekomst wel gebeurt.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title