Stel je verkiesbaar als lid van het Verantwoordingsorgaan

Begin volgend jaar zijn de verkiezingen voor het Verantwoordingsorgaan (VO). Je kan je tot eind december aanmelden als kandidaat. Wil je weten wat je doet als lid van het Verantwoordingsorgaan? Wil je je (verder) verdiepen in het onderwerp pensioen en wat daar bij komt kijken? Neem dan een kijkje achter de schermen van het VO. Waarschuwing vooraf:  Na het lezen van dit blog ben je misschien zo enthousiast geworden dat je je aanmeldt als kandidaat voor de verkiezingen.

Wat doet het VO?

Naast het bestuur kent ons fonds het VO. Het bestuur van ons fonds legt verantwoording af aan het VO over het gekozen beleid en de wijze waarop het beleid wordt uitgevoerd. Het oordeel van het VO staat elk jaar in het jaarverslag. Daarnaast geeft het VO waardevolle adviezen over belangrijke onderwerpen zoals het communicatiebeleid en de toekomst van het pensioenfonds. Meer weten? Lees dan alles over het VO.

Het VO bestaat uit leden namens de werknemers, gepensioneerden én de werkgever. De verkiezingen zijn voor leden namens de werknemers en de gepensioneerden. De werkgever draagt zelf leden voor.

Hoe verlopen de verkiezingen?

Een keer per 4 jaar kiezen we nieuwe leden voor het VO. In 2021 doen we dat ook. Eerst vragen we wie kandidaat wil zijn. Daarna stellen we de kandidaten voor, voor zowel de werknemers als de gepensioneerden. En daarna mogen alle werknemers en gepensioneerden stemmen op 1 kandidaat. Werknemers stemmen op een kandidaat voor de leden namens de werknemers en gepensioneerden stemmen op een kandidaat voor de leden namens de gepensioneerden.

Het VO is een belangrijke gesprekspartner voor het bestuur! Lees verder over hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij het VO.

Wat betekent VO-lid zijn? – een kijkje achter de schermen

Wij spraken 3 bevlogen VO-leden, Marina Bakker-te Booy, Hylkia Nas-Kersten en Carla Perik. De eerste zijn huidige leden namens de werknemers, de laatste is dat namens de gepensioneerden. Een paar veelzeggende quotes van deze leden:

Ons werk bestaat dus uit veel lezen, participeren in vergaderingen en onderzoeken. Hierdoor leer ik veel over pensioenfondsen en ben ik op de hoogte van actuele discussies rondom pensioenen. Alle VO-leden werken of hebben gewerkt bij ABN AMRO op verschillende afdelingen met verschillende expertises. Hierdoor zijn we in staat om zaken vanuit verschillende invalshoeken te beoordelen en leren we veel van elkaar. (Marina)
Wat ik vooral geleerd heb is nieuwsgierig te blijven en veel vragen te stellen zonder direct een mening te hebben. (Hylkia)
Er komt veel leeswerk op ons af, dat kost ook redelijk veel tijd, maar dat maakt het VO ook juist zo boeiend. Je hoort en praat over allerlei zaken die spelen om een pensioenfonds te kunnen runnen en dat is best veelomvattend en heel interessant. (Carla)

Benieuwd naar hun verdere ervaringen? Lees dan het hele interview met Hylkia en Carla en/of die met Marina.

Ben je eruit?

Is het iets voor jou om lid te worden van het VO? Vul dan het aanmeldformulier in. Dat staat vanaf 2 november a.s. online. Misschien maak jij dan volgend jaar deel uit van het VO. Goed om te weten:

  • Je hoeft niet overal iets van af te weten. De een weet meer van IT, de ander van pensioen of heeft een andere expertise. Samen weet je meer dan een.

  • Alle nieuwe VO-leden krijgen een opleiding.

  • Het VO wil net als het bestuur van het pensioenfonds een goede afspiegeling zijn van de (oud) medewerkers en gepensioneerden wiens belangen zij behartigen.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title