Op je 50e stoppen met werken, kan dat?

In onze pensioenregeling kun je op je 57e met vervroegd pensioen, maar sommige mensen willen al eerder stoppen met werken. Bijvoorbeeld om meer tijd te besteden aan hobby’s, te zorgen voor gezinsleden of om vrijwilligerswerk te doen. Kan je op je 50ste stoppen met werken? En waar moet je aan denken als je dat wil? Hieronder lees je wat je kunt doen om het voor elkaar te krijgen.

Stappenplan

 1. Bereken wat je nodig hebt
  Stel vast hoeveel geld je nodig hebt om vanaf je 50e rond te komen. Het is moeilijk in te schatten hoe oud je zal worden, maar ga er eens van uit dat je na 50e nog minimaal 30 mooie jaren hebt.

 2. Bereken wat je nodig hebt tot je AOW-leeftijd
  Bereken welk bedrag je nodig hebt om de periode te overbruggen vanaf het moment dat je stopt met werken tot het moment dat je AOW en ouderdomspensioen krijgt. Vanaf je AOW-leeftijd krijg je namelijk een pensioen van de overheid (AOW). Ook krijg je later het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd via je werkgever totdat je stopte met werken. Je ouderdomspensioen bij ABN AMRO Pensioenfonds kun je al vanaf je 57e laten ingaan. Op mijnpensioenoverzicht kun je zien wat je later aan AOW en pensioen kunt verwachten.

 3. Verlaag je vaste lasten
  Begin bijvoorbeeld met het aflossen van je hypotheek en andere schulden. Kijk daarnaast waarop je kan besparen, bijvoorbeeld op vakanties, auto’s en abonnementen. Het bedrag dat je later nodig hebt wordt dan minder.

 4. Breng al je inkomstenbronnen in kaart
  Welk inkomen houd je over als je stopt met werken? Denk ook aan huurinkomsten, beleggingsrendementen, lijfrentes of andere uitkeringen.

 5. Maak een financieel plan
  Een onafhankelijk financieel planner kan je helpen om je inkomsten en uitgaven goed in kaart te brengen. Bespreek met hem of haar hoeveel en op welke manier je gaat sparen en/of beleggen om eerder te kunnen stoppen. Evalueer je plan regelmatig en stel het bij als het nodig is. Bijvoorbeeld doordat je privéomstandigheden wijzigen.

  Niet haalbaar?

  Blijkt het toch niet haalbaar om eerder te stoppen met werken? Je kunt overwegen om minder te gaan werken. Zo houd je ruimte over om je plannen te realiseren. Bedenk wel dat je dan minder pensioen opbouwt als je minder gaat werken. Lees ook Wat gebeurt er als je minder gaat werken.

  Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

  Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
  Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

  Title