Inspraak in je pensioenregeling

Pensioen, alleen het woord al schrikt mensen af. Vaak horen wij ‘Het is toch nog lang niet zover’ of ‘Het zal wel goed zitten, ik heb er toch niks over te zeggen’. Maar dit is niet helemaal waar. Lees waar je wel iets over te zeggen hebt, wat je wél kunt doen en waar we jouw inspraak juist voor nodig hebben.

Het is nog lang niet zover

Natuurlijk is het wel een beetje waar. Als je 25 bent, is het inderdaad nog lang niet zover. Maar ben je 55? Dan duurt het echt niet zo lang meer. Toch is het ook tussen je 25e en je 55e belangrijk om bij je pensioen stil te staan. Dit is het moment dat je pensioen opbouwt en juist nog dingen kunt veranderen aan je situatie in de toekomst. Misschien wil jij bijvoorbeeld al op je 57e met pensioen. Bedenk je je dat tegen die tijd pas? Dan is het al te laat.

Kijken of je eerder met pensioen kan dan je dacht? Ga dan naar Mijn Pensioen, je persoonlijke omgeving op onze website. En als je wilt checken of je ergens anders nog pensioen hebt opgebouwd, ga je naar mijnpensioenoverzicht. Mocht het tegenvallen: kom dan in actie en sluit bijvoorbeeld een lijfrentepolis af. Dat is een polis voor een aanvullend pensioen die je afsluit bij een verzekeraar.

Het zal wel goed zitten

Ook daar heb je deels gelijk in: ons fonds doet het goed. De pensioenen zijn elk jaar verhoogd en als dat niet kon, is dat later, toen het financieel weer beter ging, alsnog gebeurd. Je pensioen is bij ons dus waardevast. Fijn! Maar blijft dat zo? Iedereen kent de beroemde bijsluiter ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Denk aan het Pensioenakkoord: Mooi dat het er is, maar de uitwerking is nog onbekend. We gaan ervan uit dat we de pensioenen de komende jaren kunnen verhogen bij een inflatie. Maar daarna? Dat weten wij niet en jij dus ook niet.

Ik heb er toch niks over te zeggen

Niets is minder waar. Ons bestuur kent een goede man/vrouw-verdeling, gelukkig, maar om de paar jaar hebben we nieuwe bestuursleden nodig: vrouwen en mannen van verschillende leeftijden. Bij ABN AMRO Pensioenfonds willen we een afspiegeling zijn van alle medewerkers en we werken dus hard om dat voor elkaar te krijgen. Vorig jaar organiseerden we boardroomsessies, waarvoor we jonge medewerkers uitnodigden. Via een spel met een echte casus gaven we de jongeren inzicht in hoe pensioenen zijn geregeld. Het resultaat? Een nieuwe jonge bestuurder! Behalve het bestuur hebben we ook een verantwoordingsorgaan. Ook daarvoor zoeken we om de paar jaar nieuwe mensen. Praten, meedenken en besluiten nemen: dat kan jij ook!

Elke 4 jaar komen er plekken vrij, zowel in het bestuur als in het verantwoordingsorgaan. Wil jij een van die plekken vullen? Houd dan onze Nieuwsflits in de gaten. Zodra we weer op zoek gaan, lees je dat daar. Doe mee! Dan hoef je nooit meer te zeggen dat je er niks over te zeggen hebt.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title