In gesprek met Ellen en Anneke Hoog over hun ervaring met pensioen

Ellen en Anneke Hoog kregen op een andere manier met pensioen te maken dan de meeste mensen. In 2005 overleed Alexander, de vader van Ellen en man van Anneke. Anneke krijgt sindsdien partnerpensioen. Ellen kreeg tot haar 21ste wezenpensioen, een woord met een vervelende bijsmaak, maar wel met een nuttige bestemming. We spreken moeder en dochter over Alexander en over pensioen.

We ontmoeten elkaar in een café naast het Olympisch Stadion. Ellen komt iets na haar moeder binnen, helemaal verregend. Ze heeft het Hollandse herfstweer getrotseerd: “Leuk voor op de foto!” grapt ze erover. Zo beginnen we ontspannen ons gesprek over Alexander.

Ellen was 19 en woonde net een jaar op zichzelf, toen haar vader overleed. Haar hockeycarrière zat in de lift en als student genoot ze met volle teugen van het studentenleven in Amsterdam. Met een grote glimlach vertelt ze: “Op kamers gaan en studeren was iets wat mijn vader belangrijk vond dat ik zou meemaken. Hij was echt een sociaal dier.” Op het hockeyveld stond hij altijd langs de lijn en moedigde haar op zijn eigen positieve manier aan. Samen met Anneke steunde hij Ellen onvoorwaardelijk, maar benadrukte hij wel dat ze haar eigen boontjes moest doppen. Alexander hield haar met beide benen op de grond: “Ik mocht niet opscheppen over hoe goed ik kon hockeyen.”

Alexander werkte als kandidaat-notaris, waarvan 3 jaar bij de Algemene Participatie Maatschappij van ABN AMRO. De laatste 4 jaar van zijn leven was hij ondernemer en had hij zijn eigen bureau. “Daar was hij echt in zijn element,” vertelt Anneke. “Het is verdrietig dat hij dat maar zo kort heeft kunnen doen.”

Voor hij overleed hebben ze met elkaar gesprekken gevoerd, ook over pensioen. “Ik weet dat we het tijdens de ziekte van mijn vader hebben gehad over geldzaken, maar hoe het precies zat weet ik niet meer. Daar was ik toen ook niet mee bezig,” zegt Ellen. Anneke geeft aan dat ze van het wezenpensioen deels de kamerhuur en het collegegeld voor Ellen heeft betaald. “Het was fijn dat dat er was.”

Lees meer over wezenpensioen en partnerpensioen

Anneke heeft de nodige ervaring in de pensioenwereld, ze werkte bij DAS op de HR-afdeling en was daar verantwoordelijk voor de pensioenen. “Mijn man heeft verschillende werkgevers gehad en had 4 verschillende pensioenpotjes opgebouwd. Ook het partnerpensioen en wezenpensioen kwam dus uit verschillende potjes. We hebben bij elke overstap naar een volgende werkgever goed uitgezocht of dat ook financieel het handigst was.”

Ellen kreeg zo al vroeg te maken met pensioen. Heeft dat haar eigen keuzes over pensioen beïnvloed? “Omdat ik werk als zelfstandige, moet ik zelf geld apart zetten voor mijn pensioen. Iedereen weet dat pensioen belangrijk is, maar veel mensen in mijn vriendenkring die als zelfstandige werken, doen er nog niet echt wat mee. Als je net voor jezelf begint, ligt je prioriteit ook veel meer bij het opbouwen van je bedrijf en kun je alle inkomsten goed gebruiken.”

“Je merkt dat in bepaalde fasen van je leven het pensioen als onderwerp altijd weer even ter sprake komt. Ik heb veel aan mijn moeder en mijn broer die bij de bank werkt. Zij geven mij goed advies over dit soort dingen. Die hulptroepen heeft niet iedereen tot zijn beschikking. Ik zou willen dat er meer bewustwording over pensioen komt, zeker voor jonge zelfstandigen.”

Met de geboorte van haar dochtertje is dat veranderd. Ze staat nu op het punt om actie te ondernemen en is zich aan het oriënteren op een pensioenverzekering.

Pensioen blijft een zakelijk onderwerp, maar zoals Ellen en Anneke ook aangeven, wel een belangrijk onderwerp om het met elkaar over te hebben. Zo ben je goed voorbereid op wat gaat komen, wat dat ook mag zijn.   

Je kent Ellen van haar glorieuze hockeycarrière, van 2004 tot 2016 kwam ze voor het Nederlands elftal uit als aanvalster. Ze werd tweemaal olympisch kampioen en tweemaal wereldkampioen. Ze is nu zelfstandige én kersverse moeder van dochtertje Bowie.

Anneke is haar moeder, die vier jaar in de Raad van deelnemers van ABN AMRO Pensioenfonds heeft gezeten. Zij is nu secretaris bij de Belangenvereniging Postactieven ABN AMRO. Ze geniet inmiddels 4 jaar van haar eigen pensioen.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title