Hoe beleggen wij duurzaam?

Het doel van het beleggingsbeleid is om de pensioenen veilig te stellen en om voldoende rendement te maken. Zo kunnen we de pensioenen blijven betalen en laten meestijgen met de prijzen. Maar het pensioenfonds doet meer. Verantwoord beleggen is een belangrijk onderdeel van ons beleggingsbeleid. In dit artikel zoomen we in op ESG-integratie en engagement. Door het inzetten op deze aspecten wil het pensioenfonds een positieve impact bereiken op duurzaamheid. 

5 manieren

Misschien weet je al dat we bij onze beleggingen niet alleen rekening houden met financiële aspecten maar ook met milieu- en sociale aspecten en criteria voor goed ondernemingsbestuur. Dat doen we op 5 manieren:

  1. Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen

  2. Uitsluiten van beleggingen
  3. Meten van CO2-voetafdruk

  4. ESG-integratie

  5. Engagement

Op onze webpagina Verantwoord beleggen lees je wat de 5 bovenstaande manieren betekenen. Elk kwartaal rapporteren we hoeveel voortgang we daarin maken. Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? Lees de kwartaalrapportage Duurzaam beleggen.

Wat is ESG en ESG-integratie?

ESG staat voor Environmental (milieu), Social (maatschappelijk) & Governance (bestuur). Een makkelijker synoniem voor ESG is duurzaamheid. ESG-integratie betekent dat we ESG factoren naast andere risicofactoren hebben geïntegreerd in het beleggingsproces. Binnen onze kredieten- en aandelenportefeuilles nemen we ESG-scores van bedrijven mee bij de samenstelling van de portefeuille.

Hoe gebruiken we de ESG-scores dan?

ESG-scores spelen een belangrijke rol in de totstandkoming van de aandelenportefeuilles en kredietenportefeuilles. Deze ESG-scores worden bepaald door een gespecialiseerde, onafhankelijke partij. Bedrijven worden beoordeeld op ESG factoren, dit resulteert in een ESG-score. In de methodiek die de gespecialiseerde partij hanteert, krijgt ieder bedrijf een score op een schaal van 0 t/m 10. Deze scores worden vervolgens omgezet in ESG-ratings, waarbij een AAA-rating staat voor een hoge ESG-score relatief ten opzichte van andere bedrijven in dezelfde industrie en een CCC-rating voor een relatief lage ESG-score. Wij hebben als doelstelling om de ESG-scores in de aandelenportefeuilles en kredietenportefeuilles te verbeteren. In de kwartaalrapportage Duurzaam beleggen zie je hoe onze aandelen- en kredietenportefeuilles zijn samengesteld qua ratings (van heel goed, AAA-ratings tot minder goed, CCC-ratings en de ratings daartussen), per regio en per beleggingscategorie.

We zoomen verder in, nu dan engagement.

Wat is engagement?

Engagement betekent dat we in gesprek gaan met bedrijven waarin wij beleggen. We spreken deze bedrijven aan op hun verantwoordelijkheden ten aanzien van duurzaamheid (milieu, sociaal en governance) met als doel om verbeteringen te bewerkstelligen op het gebied van duurzaamheid. Hiervoor heeft het fonds een engagement manager aangesteld. Een engagement manager houdt zich bezig met bovenstaande en zet zich in om al dan niet samen met andere aandeelhouders veranderingen voor elkaar te krijgen.

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen op verantwoord beleggen en bekijk een paar keer per jaar onze rapportage. Of abonneer je op de Nieuwsflits, de nieuwsbrief van ons pensioenfonds. Ook daarin besteden we regelmatig aandacht aan hoe we verantwoord beleggen.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title