Een nieuwe baan – waardeoverdracht

Is het voor jou voordeliger je vorige pensioen mee te nemen naar ons fonds?

Nieuw in dienst bij ABN AMRO of een van de aangesloten ondernemingen? Gefeliciteerd met je baan! Je wordt waarschijnlijk overspoeld met belangrijke informatie en wij willen daar graag nog wat aan toevoegen: Je vorige pensioen meenemen naar ons fonds kán voordelig zijn. In dit artikel lees je waar je aan moet denken, zodat je straks weet of waardeoverdracht voor jou voordelig is.

Hoeveel pensioen heb je al?

Op mijnpensioenoverzicht zie je al je opgebouwde pensioenen, waaronder je nieuwe pensioen bij ons. Het enige wat nog kan veranderen aan je tot nu toe opgebouwde pensioen is een verhoging door prijsstijgingen, dat noemen we indexatie.

Tip 1: Wist je dat je sinds een paar jaar je vorige pensioen(en) altijd mee kunt nemen naar je nieuwe pensioenfonds? Dat noemen we waardeoverdracht. Het maakt niet uit hoe lang het geleden is, ook niet als een waardeoverdracht eerder is afgewezen.

Waar je op moet letten:

Je weet nu hoeveel pensioen(en) je hebt.

Tip 2: Nu ga je de regelingen vergelijken, want elke pensioenregeling is anders.

Hier kan je allemaal op letten bij het vergelijken van regelingen:

  • Is er een verlagingsbeleid? Een verlagingsbeleid betekent dat er afspraken zijn over verlaging van pensioenen. Is de kans reëel dat het in de nabije toekomst het pensioen wordt verlaagd?

  • Wat is er geregeld voor je nabestaanden? Bij sommige fondsen of verzekeraars is het partnerpensioen verzekerd op risicobasis. Dat betekent dat als je uit dienst gaat, het partnerpensioen vervalt. Je partner krijgt dan na jouw overlijden geen pensioen van die pensioenuitvoerder.

  • Wanneer kan je met pensioen? Wil jij al heel vroeg met pensioen maar biedt jouw regeling die keuze niet? Dan kan dit een goede reden zijn om je pensioen mee te nemen naar je nieuwe fonds.

  • Verder kunnen de pensioenkeuzes verschillen tussen de fondsen. Is een van die keuzes voor jou heel belangrijk? En biedt de een de keuze wel en de ander niet? Je raadt het al, ook dit kan een reden zijn om je pensioen mee te nemen. pensioenkeuzes zijn keuzes zoals eerder of later met pensioen gaan, ouderdomspensioen omzetten in partnerpensioen (of andersom), een periode meer en daarna minder pensioen krijgen of juist andersom.

Dit is best veel om te checken. Om het je makkelijk te maken, geven wij de gouden tip.

De gouden tip

Tip 3: Het kwam al voorbij, want het is hartstikke belangrijk: Hoeveel krijg je er jaarlijks bij? De indexatie.

Je hebt de afgelopen jaren veel kunnen lezen in de media over pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad. Dat betekent dat ze minder geld in kas hebben dan ze moeten betalen. Als je een te lage dekkingsgraad hebt als fonds, moet je van De Nederlandsche Bank een herstelplan maken. In dat plan staan vaak afspraken over indexatie, bijvoorbeeld dat er de komende 5 jaar niet wordt geïndexeerd. Ze kunnen het pensioen niet laten meegroeien met de koopkracht.

Voorbeeld:

De afgelopen 5 jaar heeft ABN AMRO Pensioenfonds de pensioenen aangepast aan de prijsstijgingen (geïndexeerd) met achtereenvolgens 0,6%, 1,7%, 1,5%, 2,2% en 1,6%. Had jouw vorige pensioenfonds een te lage dekkingsgraad de afgelopen 5 jaar of een deel daarvan? Dan is er waarschijnlijk niet geïndexeerd en had je, als je pensioen aan ons was overgedragen ruim 7% meer pensioen gehad.

Nu even niet

Als een pensioenfonds een dekkingsgraad onder de 100 heeft, mag het fonds niet meewerken aan een waardeoverdracht. Zodra het fonds weer boven de 100 komt, kan dat wel weer. Je kan de waardeoverdracht ook bij een dekkingsgraad onder de 100 gewoon aanvragen. De fondsen houden zelf in de gaten wanneer het weer mag, dat hoef jij dan niet bij te houden.

En als je twijfelt

Het aanvragen van een waardeoverdracht kan altijd. Dat doe je in Mijn Pensioen. Je beslist pas als je van ons een aanbieding krijgt. Gebruik de checklist inkomende waardeoverdracht, daar staan alle tips mooi op een rijtje. Twijfel je nog? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title