Uit elkaar? Ook je pensioen wordt verdeeld!

Je wilt er liever niet aan denken, maar toch kan het gebeuren: je gaat uit elkaar. Helaas kan uit elkaar gaan vervelende financiële gevolgen hebben, ook voor je pensioen. De gevolgen zijn afhankelijk van jullie samenlevingsvorm en de gemaakte afspraken.

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap?

Bij een huwelijk trouwt je pensioen mee. Zolang je getrouwd bent, merk je daar niets van. Maar als jij en je partner uit elkaar gaan, heeft dit gevolgen voor je ouderdomspensioen en voor je partnerpensioen. Standaard heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk. Ook heeft je ex-partner recht op het partnerpensioen dat jij hebt opgebouwd tot het moment dat jullie huwelijk officieel is beëindigd. We noemen dit dan bijzonder partnerpensioen. Je ex-partner krijgt het bijzonder partnerpensioen vanaf de datum dat jij overlijdt. Heeft je ex-partner ook ouderdoms- en partnerpensioen opgebouwd? Dan heb jij ook recht op een deel van zijn of haar pensioen en op bijzonder partnerpensioen.

Woon je samen met een samenlevingsovereenkomst?

Als jullie uit elkaar gaan, moet je je ex-partner afmelden. Je ex-partner heeft recht op het partnerpensioen dat jij hebt opgebouwd tijdens de relatie. We noemen dit dan bijzonder partnerpensioen. Je ex-partner krijgt het bijzonder partnerpensioen vanaf de datum dat jij overlijdt. Andersom kun jij ook recht hebben op het partnerpensioen dat je ex-partner heeft opgebouwd. Als je niet getrouwd bent wordt het ouderdomspensioen alleen verdeeld als jullie dat hebben vastgelegd in de samenlevingsovereenkomst.

Andere afspraken

Jullie kunnen ook andere afspraken maken over de verdeling van je pensioen. Je ex-partner kan bijvoorbeeld afzien van het recht op bijzonder partnerpensioen door een afstandsverklaring te tekenen.

Als je getrouwd bent kun je kiezen voor een andere verdeling van het ouderdomspensioen dan ieder de helft. Jullie kunnen ook afspreken om het pensioen niet te verdelen. Dit leg je vast in het scheidingsconvenant.

Wat moeten jullie regelen?

  1. Ga na hoeveel ouderdoms- en partnerpensioen jullie hebben opgebouwd. Je vindt dit op mijnpensioenoverzicht.
  2. Ga na welke afspraken jullie over de verdeling hebben gemaakt. Je vindt deze afspraken in de huwelijkse voorwaarden, de partnerschapsvoorwaarden of in het samenlevingscontract dat jullie bij de notaris hebben vastgelegd. Nog geen afspraken gemaakt over de verdeling van jullie pensioen? Maak dan duidelijke afspraken en leg deze vast in het echtscheidingsconvenant.
  3. Als je samenlevingsovereenkomst eindigt moet je je partner afmelden in Mijn Pensioen. Als je getrouwd bent en gaat scheiden, stuur dan binnen twee jaar het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’ op.
  4. Stuur de gemaakte afspraken op. In alle gevallen moet je de documenten met de afspraken over de verdeling van het pensioen naar het pensioenfonds sturen.

    Heb je nog vragen over de verdeling van je pensioen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title