Samenwonen? Meld het bij het pensioenfonds

Ga je samenwonen? Gefeliciteerd! Bij deze nieuwe stap in je relatie hoort ook het maken van afspraken. Ook over jullie pensioen. Als je gaat samenwonen kun je je partner bij ons aanmelden. Als je overlijdt, dan krijgt je partner van ons partnerpensioen. Het is vast niet het eerste waar je aan denkt, maar hier lees je hoe het werkt.

Wat is er geregeld?

Bij ons pensioenfonds bouw je niet alleen pensioen op jezelf, maar ook voor je partner. Dat heet partnerpensioen en de opbouw is 70% van het ouderdomspensioen dat je iedere maand opbouwt.

Bij pensioen denk je meestal aan ouder worden, maar het partnerpensioen heeft niets met leeftijd te maken. Dit pensioen krijgt je partner iedere maand vanaf het moment dat jij overlijdt, zolang hij of zij leeft.

Wat moet jij hiervoor regelen?

Als je niet getrouwd en geen geregistreerd partner bent, krijgt je partner het partnerpensioen niet automatisch. Je moet je partner bij ons aanmelden zodat we weten wie jouw partner is. Hiervoor heb je een samenlevingsovereenkomst nodig die bij de notaris is afgesloten. Hierin spreken jullie af dat jullie voor elkaar zullen zorgen en hoe jullie bezittingen verdeeld zijn.

Je meldt je partner bij ons aan onder 'Nu regelen' in Mijn Pensioen, je persoonlijke omgeving op onze website. Je moet hier ook een kopie van je samenlevingsovereenkomst uploaden.

Wat als je uit dienst gaat?

Als je uit dienst gaat, stopt de opbouw van je partnerpensioen gelijk met de opbouw van je ouderdomspensioen. Je partner heeft na jouw overlijden nog steeds recht op het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd toen je in dienst was.

Wat als jullie uit elkaar gaan?

Je wil er liever niet aan denken, maar wat als jullie besluiten niet bij elkaar te blijven? Als dit gebeurt moet je je partner afmelden bij het pensioenfonds. Hij of zij houdt recht op het partnerpensioen dat jij hebt opgebouwd tot het einde van de relatie. We noemen dit een bijzonder partnerpensioen. Je kunt hierover ook andere afspraken vastleggen in het samenlevingscontract. Bijvoorbeeld dat jullie afstand doen van elkaars partnerpensioen als jullie uit elkaar gaan.

Wat als je partner genoeg verdient?

Vinden jullie het partnerpensioen niet nodig? Bijvoorbeeld omdat je partner een hoog inkomen heeft? Als je met pensioen gaat dan kun je ervoor kiezen om het opgebouwde partnerpensioen in te ruilen. Je krijgt dan zelf een hoger pensioen. Je partner moet daar wel schriftelijk toestemming voor geven.

Tip!

Bouwt je partner ook partnerpensioen op? Vergeet niet dat je partner jou ook moet aanmelden bij zijn of haar eigen pensioenfonds of verzekeraar. Zo hebben jullie het beiden goed voor elkaar geregeld mocht er iets gebeuren.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title