Pensioenkeuzes: er kan meer dan je denkt

Sommige bellers naar onze pensioendesk willen een ‘standaard’ pensioen of een ‘gewoon’ pensioen. Maar zo’n pensioen bestaat helemaal niet. Ieders financiële situatie is anders. Als je bewust geen keuzes maakt voor je pensioen, is dat prima. Als je geen pensioenkeuzes maakt omdat je het lastig vindt of de verschillende keuzes niet begrijpt, dan is dat een gemiste kans. Het gaat per slot van rekening om je inkomen voor later en (deels) dat van je eventuele partner. Voorkom keuzestress en bekijk op tijd welke pensioenkeuzes je kunt maken. Wij helpen je daarbij!

Welke pensioenkeuzes heb je?

Je hebt een heleboel pensioenkeuzes en de belangrijkste is misschien wel: je pensioenleeftijd. Je hebt vast al nagedacht wanneer je met pensioen wilt gaan. Maar heb je dan voldoende inkomen? Je kunt tussen je 57e en tot 5 jaar na je AOW-datum met pensioen. Er zijn meer keuzes:

  • Eerste jaren een hoger en daarna een lager pensioen (of andersom)

  • Deels met pensioen en deels blijven werken

  • Als je vóór je AOW-datum met pensioen gaat: tijdelijk ouderdomspensioen

  • omzetten van ouderdomspensioen in partnerpensioen

  • omzetten van partnerpensioen in ouderdomspensioen

  • pensioen op 2 levens

Handig: Je kunt het webinar Pensioenkeuzes een paar keer per jaar live volgen en al je vragen stellen. Heb jij al meegedaan? In de Nieuwsflits lees je wanneer en hoe je je aanmeldt. Op 23 september is de volgende. Terugkijken kan ook! Aanmelden voor de Nieuwsflits doe je in Mijn Pensioen bij Nu regelen/nieuwsservice. In Mijn Pensioen vind je meer over pensioenkeuzes. Lees verder voor een tipje van de sluier.

Stop met lezen en start met spelen

Het is verstandig om voorbereid te zijn voor je pensioen. Er zijn tools die je daarbij helpen: waar heb ik overal pensioen staan?, waar moet ik aan denken? Bekijk het overzicht. 

Je kunt heel veel lezen over pensioen maar oefenen is leerzamer én leuker. En misschien word je wel verrast! Oefenen/spelen doe je in Mijn Pensioen, je persoonlijke omgeving op onze website. Inloggen doe je met je DigiD en extra sms of DigiD-app. In Mijn Pensioen vind je de pensioenplanner met alle pensioenkeuzes die je hebt. Probeer ze allemaal uit, ook als je vooraf denkt dat die keuze niet voor jou is. Probeer ook verschillende combinaties van keuzes.

Handig: in de pensioenplanner bekijk je ook het korte instructiefilmpje. Gebruik de pensioenplanner zo vaak als je wilt. Vastleggen van je pensioenkeuzes doe je minimaal een maand en maximaal een half jaar voordat je met pensioen gaat.

En het nieuwe pensioenstelsel dan, wat betekent dat voor jou?

De pensioenregeling gaat uiterlijk in 2027 veranderen. We weten wanneer dat gebeurt, we kennen de contouren maar hoe de nieuwe regeling eruit gaat zien, weten we nog niet. We houden je daarvan op de hoogte. Tot die tijd maak je de pensioenkeuzes die bij jou passen. Daar is niks gewoon of standaard aan!

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title