Het nieuwe pensioenstelsel

Het was niet te missen de afgelopen jaren: nieuws over het nieuwe pensioenstelsel. Het kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties zijn het eens geworden over een aantal nieuwe regels voor pensioen. Lees hier alles over het nieuwe pensioenstelsel. Zodra er nieuws is, lees je dat hier.

Inhoud

Waarom komen er nieuwe regels voor pensioen?

We hebben in Nederland ons pensioen goed geregeld. Maar de afgelopen jaren is er veel veranderd in onze samenleving:

  • Mensen worden steeds ouder. Er zijn minder werkenden ten opzichte van gepensioneerden.

  • Mensen werken niet meer hun hele leven bij een werkgever, maar veranderen vaak van baan of gaan ondernemen.

  • De extreem lage rente.

  • Het vertrouwen in ons pensioenstelsel is afgenomen.

Waar komt ons pensioen vandaan?

Een deel van ons pensioen krijgen we van de overheid: het AOW-pensioen. Het AOW-pensioen betalen we met z’n allen via de belastingen. Een ander deel van ons pensioen regelen we via onze werkgevers. We betalen samen met onze werkgevers dit pensioen. Tenslotte kan iedereen zelf nog sparen of beleggen voor zijn pensioen. Dat alles bij elkaar maakt dat we in Nederland allemaal een inkomen hebben om van te leven als we met pensioen gaan. De nieuwe regels gaan over het pensioen dat we regelen via onze werkgevers.

Nieuwe regels

Kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties zijn het eens geworden over een aantal nieuwe regels voor pensioen. Deze nieuwe regels zorgen ervoor dat we allemaal pensioen krijgen waarvoor we betaald hebben. De regels zorgen ervoor dat pensioen omhoog gaat als het economisch beter gaat. En omlaag als het economisch slechter gaat.

Waar staan we nu?

Eind 2020 heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel Toekomst Pensioenen ter consultatie aangeboden. Tot 12 februari konden belanghebbenden bij het ministerie digitaal hun reacties op het wetsvoorstel inleveren. Internetconsultatie is onderdeel van het wetgevingstraject.

Wij hebben onze reactie bij de Pensioenfederatie neergelegd. Met onze reactie willen we bijdragen aan de totstandkoming van het nieuwe pensioenstelsel. Belangrijke voorwaarden zijn de uitvoerbaarheid en de uitlegbaarheid van de nieuwe regels. Daarbij is van belang dat het pensioenfondsbestuur in het belang van de deelnemers eigen, evenwichtige afwegingen kan blijven maken.

 

Inmiddels heeft de minister laten weten dat het wetsvoorstel voor de stelselherziening na de zomer naar de Tweede Kamer gaat.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title