Interview met Hylkia en Carla, 2 leden van het Verantwoordingsorgaan

Carla Perik en Hylkia Nas-Kersten zijn leden van het Verantwoordingsorgaan. Carla is lid namens de gepensioneerden en Hylkia namens de werknemers. Voordat zij lid werden, hadden zij verwachtingen van het Verantwoordingsorgaan. In de praktijk bleek dat toch iets anders. Goed om te weten als jij ook lid wilt worden van het Verantwoordingsorgaan! In 2021 gaan we namelijk op zoek naar nieuwe leden namens de werknemers én namens de gepensioneerden. Ook als je (nog) geen lid wilt worden, is dit interview meer dan de moeite waard. Zo krijg je een inkijkje van hoe het er achter de schermen aan toegaat bij ons pensioenfonds.

Hoe zit het ook alweer?

We hebben een bestuur, dat bestaat uit een uitvoerend en een niet-uitvoerend bestuur. Het bestuur van het ABN AMRO Pensioenfonds legt verantwoording af aan het Verantwoordingsorgaan over het beleid en de wijze waarop het beleid wordt uitgevoerd.

Carla, wie ben jij en wat deed je hiervoor?

Ik ben Carla Perik, 68 jaar, sinds 2013 gepensioneerd. Ik was werkzaam als financieel planner bij ABN AMRO Mees Pierson in Rotterdam. Daarnaast ben ik jaren actief geweest in de Ondernemingsraad van private Banking  en de Centrale Ondernemingsraad (cor). Sinds 2017 zit ik namens de gepensioneerden in het VO.

Als planner had ik o.a. te maken met pensioenen dus dacht ik daar behoorlijk wat van af te weten. In mijn OR-periode kwam ik op voor de medewerkers. Mijn verwachting was dat het VO van het pensioenfonds zou lijken op de OR. Dat bleek dus onjuist!

Je hoort en praat over allerlei zaken die spelen om een pensioenfonds te kunnen runnen en dat is best veelomvattend en heel interessant.

Wat was het verschil tussen verwachting en praktijk?

Het VO controleert o.a. de toezichthoudende taak van het Niet Uitvoerend Bestuur (NUB) van ABN AMRO Pensioenfonds. Wij hebben geen contact met deelnemers als gepensioneerden of medewerkers en wij bemoeien ons niet met de pensioenen inhoudelijk. Onze controlerende taak is echter zoveel omvattend dat we die hebben opgesplitst in 3 commissies. Één daarvan is de commissie Risicomanagement & Compliance, waarvan ik deel uitmaak. Aan de hand van notulen van bestuursvergaderingen en andere stukken en gesprekken met niet-uitvoerende bestuurders bekijken en bespreken we wat ons opvalt en welke risico’s we tegenkomen. Vooral op IT-gebied liggen veel risico’s op de loer. Ik had verwacht dat mijn inhoudelijke kennis van pensioenen van pas zou komen, maar dat is dus niet zo. We kijken veel meer naar organisatorische zaken en we behandelen adviesaanvragen. Er komt veel leeswerk op ons af, dat kost ook redelijk veel tijd, maar dat maakt het VO ook juist zo boeiend. Je hoort en praat over allerlei zaken die spelen om een pensioenfonds te kunnen runnen en dat is best veelomvattend en heel interessant. Mijn gemis aan kennis over IT loopt mij soms voor de voeten, maar gelukkig bestaat een commissie uit meerdere personen en samen komen we er wel uit.  

En dan Hylkia. Wie ben jij en wat is je functie bij ABN AMRO Bank?

Mijn naam is Hylkia Nas-Kersten en ik woon in Bilthoven samen met de leukste collega van de Bank: Diederik Nas. Ons gezin heeft een aardig geel/groen hart en wij voelen ons dan ook betrokken bij veel zaken rondom ABN AMRO en haar medewerkers. Sinds 3 jaar ben ik Lead Product Owner binnen het Grid Payments & Acquiring. Dat houdt in dat ik samen met een fantastisch team ervoor mag zorgen dat ons betalingsverkeer als water uit de kraan wordt ervaren. Met diezelfde bevlogenheid had ik mij namens de medewerkers kandidaat gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van ABN AMRO Pensioenfonds. In 2017 werd ik gekozen in dit VO.

Wat was voor jou het verschil tussen verwachting en de praktijk?

De allereerste vergadering was een grote openbaring voor mij, want het ging toch allemaal net iets anders dan ik in eerste instantie dacht. Ik was in de veronderstelling dat ik het pensioenfonds kon vertellen welke kansen er lagen om zaken te verbeteren. Die eerste vergadering kreeg ik te horen dat dit niet mijn taak was, maar van het bestuur en het uitvoerende deel van het fonds. Dit moest ik wel even verwerken en vroeg mijzelf af ‘Vind ik dit dan nog wel leuk?’

En…vond je het nog wel leuk?

Uiteraard voelde ik mij verantwoordelijk om het te proberen, omdat veel collega’s op mij gestemd hadden en ik dat wilde waarmaken. Ik leerde dat het bestuur van het ABN AMRO Pensioenfonds verantwoording aflegt aan het Verantwoordingsorgaan over het beleid en de wijze waarop het beleid wordt uitgevoerd. Ook mocht ik als lid van het Verantwoordingsorgaan een oordeel geven over het beleid van het bestuur van ABN AMRO Pensioenfonds en de wijze waarop het beleid wordt uitgevoerd. Dit oordeel wordt ieder jaar in het jaarverslag gepubliceerd. Daarnaast geven wij ook adviezen over beloningsbeleid, intern toezicht, communicatie- en voorlichtingsbeleid en over het sluiten, wijzigen of beëindigen van een uitvoeringsovereenkomst.

Wat ik vooral heb geleerd is nieuwsgierig te blijven en veel vragen te stellen zonder direct een mening te hebben.

Ik had nooit gedacht dat ik met mijn achtergrond in IT, regulations en businessprocesmanagement zoveel kon toevoegen, door met die achtergrond vooral de juiste vragen te kunnen stellen. Het meest lastige vind ik het onderdeel vermogensbeheer, ondanks dat ik 8 jaar bij beleggen heb gewerkt. Alle bewegingen in de markt van duurzaamheid (ESG), Brexit tot Corona hebben impact op onze portefeuille en wat is dan wijsheid? Gelukkig heeft ons fonds een helder beleggingsbeleid en blijven ze die koers varen. Doordat wij onze taken hebben verdeeld over diverse commissies kunnen wij gelukkig steunen op elkaars kennis. De laatste periode werken wij ook nauwer samen met de niet-uitvoerende bestuursleden. Dat geeft ons nog meer inzicht en maakt het lid zijn van het VO ook veel leuker. Wat ik vooral heb geleerd is nieuwsgierig te blijven en veel vragen te stellen zonder direct een mening te hebben.

Uiteindelijk vormen wij dan weloverwogen een oordeel die wij weer aan hun voorleggen. Mooi om samen met mijn verantwoordingscollega’s hier aan bij te mogen dragen.

Eerder gaf Marina Bakker-te Booij, lid van het VO namens de werknemers, ons een interview over wat het VO allemaal doet. Ze gaf ook antwoord op de vraag hoe je lid kunt worden van het VO.

Houd de Nieuwsflits in de gaten voor meer nieuws over de verkiezingen van het VO.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title