En je nieuwe partner dan?

Nieuw? Je bent al 15 jaar met je ‘nieuwe’ partner, maar daarvoor had je een huwelijk van 20 jaar dat is gestrand. Na de scheiding destijds is je pensioen verdeeld, je weet er niet zoveel meer van. Het was goed geregeld. Prima zo. Althans, dat dacht je. Want nu ga je met pensioen en blijkt ineens dat je nieuwe partner niet veel partnerpensioen krijgt als je komt te overlijden. En je ex-partner krijgt veel meer. Hoe zit dat?

Waargebeurd

Dit blog is letterlijk uit het leven gegrepen. Wij hoorden dit van een deelnemer die er flink mee in de rats zat. Genoeg reden om haar relaas te delen. Haar naam, die van haar partner en die van haar ex zijn uiteraard veranderd.

Pensioen verdeeld

José is 62, ze heeft altijd met plezier bij de Bank gewerkt. Een groot deel daarvan in het buitenland, vooral in Spanje en een paar jaar in Portugal. Dat lijkt altijd zo mooi, en dat was het ook, maar ook hard werken. Haar man Dennis ging mee, maar hun huwelijk strandde in de Portugese periode. Waarom, dat gaat te ver om hier uit te leggen. De verstandhouding tussen José en Dennis bleef goed. Ze hebben met hulp van een wederzijdse vriend, die notaris is, de scheiding netjes geregeld. Hoe, dat heeft ze recent nog maar eens opgezocht. Het partnerpensioen dat José had opgebouwd tijdens het huwelijk was daarna voor Dennis en andersom. Daarnaast hebben ze het ouderdomspensioen verdeeld. Verevening heet dat. Ieder de helft. Het leek toen de beste oplossing. Je voelt de clou al aankomen: Toen wel. Nu nog steeds?

Maar nu minder

Na Dennis stortte José zich op haar werk. Genoeg te doen. Maar na een paar jaar, terug in Nederland, ontmoette ze Theo. Nu wil José met pensioen. Ze heeft in de pensioenplanner haar pensioen bekeken. Haar pensioen is ok, ze wist ongeveer wel hoe hoog dat moest zijn. Ze heeft zelf een deel opgebouwd en daar komt het verevende deel van ex-partner Dennis nog bij. Ze wil ervoor zorgen dat Theo na haar overlijden een fatsoenlijk partnerpensioen krijgt. Theo heeft zelf niet zoveel pensioen opgebouwd. Als ZZP’er had hij pensioen moeten opbouwen, maar hij heeft het altijd voor zich uit geschoven. Nu Theo ook de AOW-leeftijd heeft bereikt, is het veel te laat daarvoor.

Van José’s pensioen is niet zoveel te verdelen. Het grootste deel gaat naar Dennis na haar overlijden. Ze heeft in de pensioenplanner gezien dat ze een deel van haar ouderdomspensioen wel kan omzetten in een hoger partnerpensioen, maar dat gaat dus ten koste van haar pensioen.

Mosterd na de maaltijd

Waarom nou dit verhaal? Wij wijzen je erop dat de keuze van verdeling na scheiding heel belangrijk is. Het komt ook voor dat men afziet van het partnerpensioen. Dat kan ook voor een onaangename verrassing zorgen. Wees bewust van wat je kiest. Bedenk wat er gebeurt als je straks met pensioen gaat. Wat je nieuwe partner dan krijgt of juist niet krijgt. Bij een scheiding heb je vaak geen tijd of zin om je te verdiepen in je pensioen of dat van je ex-partner, maar doe het wel. Het gaat om jouw en zijn/haar inkomen voor later én dat van je eventuele nieuwe partner.

Lees alles over uit elkaar gaan en de gevolgen voor je pensioen.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title