Deeltijdpensioen, iets voor jou?

Met deeltijdpensioen gaan betekent dat je een paar dagen per week werkt en de overige dagen met pensioen bent. Voor de overige dagen krijg je dus al pensioen. Op de dagen dat je werkt, blijf je pensioen opbouwen. Lees hoe dat werkt en wat de voor- en nadelen van het deeltijdpensioen zijn.

Hoe werkt het deeltijdpensioen?

Je kunt al met deeltijdpensioen vanaf je 57e. Je mag 2 keer kiezen om deeltijdpensioen te nemen. Bijvoorbeeld als je eerst 1 dag pensioen wil per week en daarna 2. Als je daarna nog een keer je pensioen wil aanpassen gaat je pensioen volledig in, dat is uiterlijk 5 jaar na je AOW-leeftijd.

Je pensioenopbouw stopt uiterlijk op je 68e. Dus als je 5 jaar na je AOW-leeftijd volledig met pensioen gaat, bijvoorbeeld als je 72 bent, heb je geen pensioen meer opgebouwd vanaf je 68e.

Als je andere pensioenkeuzes maakt, zoals omzetten van (een deel van je) partnerpensioen in een hoger ouderdomspensioen, dan gelden die ook voor je volledige pensioen.

Daarnaast zijn er nog belastingregels: Als je het deeltijdpensioen eerder wilt laten ingaan dan 5 jaar vóór je AOW-leeftijd, dan stelt de wet enkele voorwaarden. De belangrijkste is dat je niet direct ergens anders betaald werk mag doen om het verlies in inkomen op te vangen. Lees meer daarover in ons pensioenreglement of neem contact op met de Belastingdienst.

Voordelen

Sommigen kunnen er niet op wachten om met pensioen te gaan, maar soms valt dat ook tegen. Ineens mis je je dagritme, heb je geen contact meer met je collega’s en mag je je dag helemaal zelf inrichten. Veel gepensioneerden hebben het drukker dan ooit, maar toch is het in het begin best lastig om je nieuwe draai te vinden. Met deeltijdpensioen gaan kan hiervoor een oplossing zijn:

  • Je gaat minder werken en went aan minder werkdruk.

  • Je bouwt langzaam je werk af.

  • Het is soms ook prettig voor je partner: samen langzaam wennen aan een gezamenlijke toekomst.

  • Je bouwt nog steeds pensioen op voor het deel dat je nog werkt. Tot je 68e.

Nadelen

Door eerder gedeeltelijk met pensioen te gaan, bouw je minder pensioen op dan wanneer je fulltime door zou werken. Daarnaast wordt je deeltijdpensioen over een langere periode betaald, daardoor wordt je pensioen lager.

Hoeveel krijg je?

Je kan een berekening bij ons opvragen. Neem daarvoor contact met ons op. Wij maken graag een berekening voor je.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title