Deelnemers positief over duurzaam beleggen

De visie van ABN AMRO Pensioenfonds is dat duurzaam beleggen bijdraagt aan de doelstelling: het zorgen voor een goed en betrouwbaar pensioen. Het uitgangspunt daarbij is dat duurzaam beleggen niet ten koste mag gaan van het rendement.

 Het bestuur wilde inzicht krijgen in de houding en de voorkeuren van de deelnemers over verantwoord beleggen. Daarom heeft het pensioenfonds een online onderzoek uitgevoerd onder deelnemers die pensioen opbouwen en deelnemers die al pensioen krijgen. We zijn verheugd over de goede respons: 4.712 deelnemers hebben de vragenlijst beantwoord.
 

Belangrijkste uitkomsten uit onderzoek

De overgrote meerderheid van de respondenten staat positief tegenover duurzaam beleggen: ruim 80% vindt dat pensioenfondsen bij hun beslissingen rekening moeten houden met mens en milieu. Driekwart vindt dat het pensioenfonds met haar beleid een positief effect kan hebben op mens en milieu.
 

Deelnemers kunnen zich vinden in de duurzame ontwikkelingsdoelen (de zogenoemde Sustainable Development Goals) die het bestuur van het pensioenfonds overweegt, namelijk ‘Betaalbare en duurzame energie’ en ‘Gevolgen van klimaatverandering bestrijden en opvangen’. Daarnaast vindt men doelen belangrijk die te maken hebben met een leefbare wereld voor iedereen zoals gezondheidszorg, schoon drinkwater en armoedebestrijding. De meeste deelnemers staan kritisch tegenover beleggen in wapens en tabak.

 

Conclusie

Het bestuur ziet de uitkomsten van het onderzoek als een ondersteuning van de stappen die worden gezet en helpen om het duurzaam beleggen verder richting te geven.      

Op de hoogte blijven?

De illustratie ‘Zo beleggen wij’ laat in één oogopslag het beleggingsbeleid van het pensioenfonds zien. Verder publiceert het pensioenfonds elk kwartaal een rapportage over de beleggingsresultaten op de website. Met ingang van vandaag publiceert het pensioenfonds ook elk kwartaal een rapportage ‘duurzaam beleggen’. Deze kwartaalrapportage bevat een verslag van onze activiteiten op het gebied van duurzaam beleggen in het afgelopen kwartaal en de actuele uitsluitingenlijst.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title