Beleidsdekkingsgraad gelijk gebleven en economische dekkingsgraad gestegen

Om te zien hoe financieel gezond ons fonds is, kijken we onder andere naar de dekkingsgraad. In het eerste kwartaal van 2019 bleef de beleidsdekkingsgraad ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018 gelijk, namelijk 129%. De economische dekkingsgraad steeg in het eerste kwartaal van 2019 van 125% naar 128%.

Wat betekent dit voor het pensioenfonds?

De beleidsdekkingsgraad van 129% is hoger dan de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104% en hoger dan de strategisch vereiste dekkingsgraad van 120%.

Wat betekent dit voor je pensioen?

Elk jaar in april besluit het bestuur van ons pensioenfonds of de pensioenen worden geïndexeerd. Door te indexeren houdt je pensioen zijn koopkracht. Of we in 2020 kunnen indexeren hangt af van de financiële situatie. Het bestuur kijkt onder andere naar de beleidsdekkingsgraad per eind december 2019.

In april 2019 zijn alle pensioenen met 2,2% verhoogd.

Lees meer over de dekkingsgraad

Waarde van vermogen en waarde van verplichtingen gestegen

Het pensioenvermogen bestaat uit de financiële middelen van het pensioenfonds. De waarde van het pensioenvermogen steeg van € 26,55 miljard in het vierde kwartaal van 2018 naar € 28,90 miljard in het eerste kwartaal van 2019.

De waarde van de verplichtingen bestaat uit het bedrag dat ons fonds nu en in de toekomst aan pensioenen moet betalen. De waarde van de verplichtingen steeg van 
€ 21,27 miljard in het vierde kwartaal van 2018 naar € 22,60 miljard in het eerste kwartaal van 2019.

Wat is er gebeurd in het eerste kwartaal van 2019?

ABN AMRO Pensioenfonds heeft een returnportefeuille en een matchingportefeuille. Het eerste kwartaal van 2019 zijn er zowel in de returnportefeuille als in de matchingportefeuille mooie rendementen behaald. Met name dankzij stijgende aandelenkoersen is de returnportefeuille met 7,5% gestegen. Dalende rentes hebben in de matchingportefeuille tot een positief rendement geleid.

Het doel van de matchingportefeuille is om net zoveel geld te verdienen als de waarde van de pensioenen die we nu en in de toekomst moeten betalen. Het belangrijkste risico op balansniveau van het pensioenfonds is een daling van de rente. Door de dalende rente heeft de matchingportefeuille een positief rendement geboekt, maar daar staat een aangroei van de verplichtingen tegenover.

Je pensioen wordt jaarlijks verhoogd als de financiële situatie van het pensioenfonds voldoende is.

Hieronder zie je de ontwikkeling per beleggingscategorie in het eerste kwartaal van 2019:

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title