AOW-leeftijd stijgt minder snel

In juni hebben het kabinet, de werkgevers en de vakbonden een akkoord bereikt over het toekomstige pensioenstelsel in Nederland. Dit akkoord wordt ook gesteund door de leden van de vakbonden.

In het pensioenakkoord is onder meer een minder snelle stijging van de AOW-leeftijd afgesproken.

Nieuwe AOW-leeftijd Huidige AOW-leeftijd
2020 66 + 4 mnd 66 + 8 mnd
2021 66 + 4 mnd 67
2022 66 + 7 mnd 67 + 3 mnd
2023 66 + 10 mnd 67 + 3 mnd
2024 67 67 + 3 mnd

Daarna stijgt de AOW-leeftijd met 8 maanden in plaats van één jaar voor ieder jaar dat we langer leven. 

De nieuwe AOW-leeftijd gaat dus per 1 januari 2020 in, onder de voorwaarde dat de wetswijziging per 1 juli a.s. is gerealiseerd. De Tweede Kamer is akkoord met de verlaging van de AOW-leeftijd. De Eerste Kamer stemt begin juli over het voorstel.

Wat betekent dit voor je pensioen?

De pensioenrichtleeftijd in onze pensioenregeling is 68 jaar. Tot uiterlijk deze leeftijd kun je pensioen opbouwen in onze regeling. Standaard gaat je pensioen in op je AOW-leeftijd. Maar je kunt je pensioen ook eerder (of later) laten ingaan. We herrekenen je pensioen naar de door jou zelf gekozen leeftijd. Als je pensioen ingaat op je AOW-leeftijd of eerder, dan valt je pensioen lager uit. Want de pensioenopbouw stopt eerder en je krijgt langer pensioen van ons.

Krijg je al pensioen van ons? En heb je als overbrugging tot je AOW voor een tijdelijk ouderdomspensioen gekozen? Doordat je AOW-leeftijd is verlaagd krijg je gedurende een bepaalde periode naast het tijdelijk ouderdomspensioen ook AOW-pensioen. Onder voorwaarde dat de Eerste Kamer akkoord is, bieden wij een oplossing hiervoor. Als je nu een tijdelijk ouderdomspensioen van ons krijgt, krijg je in januari 2020 hierover een brief.

Andere onderdelen pensioenakkoord

Op dit moment zijn er alleen op hoofdlijnen afspraken gemaakt en moeten deze verder ingevuld worden. Er komt een stuurgroep van kabinet en sociale partners, die nauw toeziet op de uitwerking van dit nieuwe contract. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de veranderingen.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title