7 tips voor meer pensioen

Vind je je pensioen te laag? Als je op tijd bent en de financiële ruimte hebt, kun je er wat aan doen. In dit artikel lees je hoe je meer pensioen kunt krijgen. We beginnen met 2 tips die je geen geld kosten (maar wel andere consequenties hebben) en die je bij ons kunt regelen.

1.      Het partnerpensioen omzetten

In onze pensioenregeling kun je pensioenkeuzes maken op je pensioendatum. Een van die keuzes is dat je het partnerpensioen of een deel daarvan kunt omzetten in een hoger ouderdomspensioen. Dat betekent wel dat je partner na je overlijden minder of geen partnerpensioen van ons krijgt. Als je hiervoor kiest, moet je partner hier ook zijn/haar goedkeuring voor geven.

2.     Eerst meer, dan minder pensioen

Een andere pensioenkeuze is hoog/laag (of laag/hoog). Je kunt voor een periode van 5 of 10 jaar eerst een hoger pensioen krijgen en daarna een lager pensioen, of andersom. Handig als je bijvoorbeeld nog een hypotheekschuld hebt als je met pensioen gaat. Houd er rekening mee dat je dan na 5 of 10 jaar wel minder pensioen krijgt.

3.     Sparen

Sparen is nu onaantrekkelijk omdat de rente die je krijgt historisch laag is. Als dit weer verandert (wat het ongetwijfeld doet), kun je jouw spaargeld ook gebruiken voor extra pensioen.

4.    Beleggen

Het geld dat je nu niet nodig hebt, kun je beleggen. Dat levert meestal meer op dan sparen. Een paar tips:

  • Beleg alleen met geld dat je niet meteen nodig hebt

  • Beleg voor de lange termijn

  • Spreid je beleggingen

  • Let goed op de kosten

5.    Hypotheek aflossen

Je hypotheek is meestal je grootste kostenpost. Door je hypotheek versneld af te lossen kun je deze kostenpost wegnemen en dat levert wat op. Heb je het bedrag wel eens bekeken dat je werkelijk betaalt voor je huis, zonder versnelde aflossing? Als je voor versneld aflossen kiest, informeer dan eerst bij je hypotheekverstrekker hoeveel geld je boetevrij kunt aflossen. Vaak is dat tussen de 10 en 20% per jaar. Meestal kun je onbeperkt aflossen zodra je rentevaste periode is afgelopen.

6.    Langer werken

Je pensioen wordt hoger als je later met pensioen gaat. Je bouwt bij ons pensioen op tot je 68e. Bekijk eens wat er gebeurt met je pensioen als je 1 of 2 jaar later gaat dan je AOW-datum. Dit doe je in de pensioenplanner in Mijn Pensioen. Positieve waarschuwing: De uitkomst kan verrassend zijn.

7.    Banksparen/Lijfrentepolis

Als je kiest voor banksparen of een lijfrentepolis, dan kun je de inleg aftrekken bij je belastingaangifte tot het bedrag dat uit de berekening van je jaarruimte en/of reserveringsruimte komt. De jaarruimte noemen we ook de factor A. Die vind je op je pensioenoverzicht (UPO). Hulp nodig om je jaarruimte of reserveringsruimte te berekenen? Neem dan contact met ons op. Je betaalt geen inkomensbelasting en ook geen vermogensbelasting over het opgebouwde bedrag. Als je later het extra pensioen krijgt uit het geld van je bankspaar- of lijfrentepolis, betaal je wel belasting. Maar je hebt een belastingvoordeel als je inkomen dan in een lager tarief valt.

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor de Nieuwsflits

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen. Bekijk eerder verschenen Nieuwsflits edities:

  • blijf op de hoogte van de financiële ontwikkelingen
  • schrijf je als eerste in voor de nieuwste webinars
  • krijg tips en leuke weetjes over pensioenzaken
Meld je aan Bekijk de laatste Nieuwsflits

Title